Hlavná stránka

Mäso v nemilosti?

Mäso v nemilosti? Posledné obdobie sa nesie v duchu šírenia rôznych správ a fám o škodlivosti mäsa (hlavne červeného – hovädzie, bravčové, baranie) pre ľudské zdravie. Človek konzumuje mäso viac než 15 tisíc generácií. Preto je možné tvrdiť, že náš tráviaci aparát a celý náš organizmus je na zmiešaný typ stravy dobre prispôsobený. Platí životom overená pravda, že všetko je potrebné konzumovať s mierou. Jednostrannosť výživy je vždy škodlivá pre ľudský organizmus.

Náš predchodca Homo erectus začal získavať potravu systematickým lovom zvierat, čo je spoľahlivo podložené vedeckým výskumom. Predpokladá sa, že na vývoj mozgu našich predkov malo veľký vplyv práve mäso (Graig, 1999). Dostatok bielkovín (mäso) umožnil vývoj mozgu a spolu s aktivitami pre ich získavanie taktiež zvýšenie inteligencie našich predkov. Až 70 % základného metabolizmu potrebuje náš organizmus pre činnosť mozgu, srdca, obličiek, pečene a tráviaceho ústrojenstva. Je dlhodobo známe, že v mäse je sila a preto mäso bolo súčasťou stravy mužov a pretrváva to aj dnes. Symbol mäsa ako zdroj energie, stavebného materiálu pre rast svalovej hmoty – sily – pretrváva storočia.

Fenoménom tejto doby je globalizácia a medializácia. Mäso putuje krížom krážom po zemeguli (veľmi mu to neprispieva), každý hľadá to najlacnejšie bez ohľadu na kvalitu a pôvod. Je zaujímavé správanie konzumenta: Rakúšan, Nemec, Francúz kupuje mäso domácich chovateľov a väčšina z nás kupuje najlacnejšie. Istotne to je o sile našej peňaženky, ale aj od národného uvedomenia a poznania súvislostí (pracovné podmienky, rozvoj vidieka, krajinotvorba, potravinársky priemysel atď.). Aj tu platí pravidlo, že menej a kvalitné je niekedy viac. Sme ochotní zaplatiť množstvo peňazí za textílie módnych značiek, ktoré dávame na seba, ale ľutujeme kúpiť si kvalitné mäso (mäsový výrobok), ktoré prijímame do organizmu v priebehu celého života s významným dopadom na naše zdravie a zdravie našich potomkov.

Na Slovensku produkujeme jedno z najkvalitnejších a najbezpečnejších mias vo svete. Chovy a spracovanie sú pod prísnymi veterinárnymi a hygienickými kontrolami. Žiaľ už máme k dispozícii len cca 40 % mäsa zo slovenských chovov, ostatné dovážame a ten kto mäso pozná vie, že je iné (chované v iných podmienkach, kŕmené veľmi rýchlo a ostatné veci sú dohady).

Mäso je optimálnym zdrojom živín pre ľudský organizmus, s množstvom esenciálnych aminokyselín, minerálnych látok a vitamínov. Strašiak živočíšneho tuku sa vedecky ukazuje ako neopodstatnený. Tučné mäso vymizlo. Platí to čo na začiatku, všetko s mierou a v boji proti obezite je len jedno pravidlo „viac vydať ako prijať“ alebo byť v príjme a výdaji v rovnováhe.


 
Prof. MVDr. Peter Turek, PhD.




 

Medzi mäsá, ktoré v súčasnosti najviac v konzumácii stagnuje patrí mäso hovädzie. Z môjho pohľadu však patrí medzi najlepšie z pohľadu výživy a zdravia z týchto dôvodov:

  • Má vysoký obsah bielkovín (20 – 22 %) a biologickú hodnotu (výživové bielkoviny a v nich esenciálne aminokyseliny) má vyjadrenú číslom 83 – napr. vajce má 100, múka 56, fazuľa 72.
     
  • Chudé mäso má nízky obsah tuku napr. stehno 2,5 – 3 %, falošná sviečková 2,4 %, nízka roštenka 4,5 %,
     
  • Má vysoký obsah železa 1,91 – 2,37 mg/100g a je viazaný na bielkoviny a hrá významnú úlohu pre prenos kyslíka krvou a tvorbu červených krviniek. Mäso obsahuje najviac zinku cca 4 mg/100g a je dôležitou súčasťou mnohých bunkových funkcií a jeho využitie v organizme je všeobecne vyšší z mäsa ako z rastlinnej potravy.
     
  • Je veľkým zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú u mäsa viazané na bielkoviny a tým sú ľahšie využiteľné než u rastlín z glukózy. Vitamíny skupiny B ovplyvňujú metabolizmus cukrov, tukov a srdcovú, nervovú a svalovú činnosť.
     
  • Vyzreté hovädzie mäso má po odbornej kulinárskej úprave veľmi príjemnú chuť, vôňu a krehkosť. Vysoko cenené (aj v zahraničí – vyváža sa cca 80 % živého dobytka) je mäso teľacie a z mladého hovädzieho dobytka zo slovenských chovov.


Dalton spol. s r.o. | Napájadlá 1/A | Košice | email: zakaznici@iklas.sk